Ezagutu itzazu euskal gastronomiaren 3 errezeta tradizional
Bilbao Bizkaiako gastronomia munduko onenetako bat da. Eta hiru errezeta erraz hauekin, etxera eraman ahal izango duzu eta senideekin eta lagunekin partekatu.
Bilbao Bizkaia jatetxe sofistikatuen lurraldea da, gehiagoren gogoa uzten dizuten pintxoena eta, jakina, errezeta klasikoena, betikoena, historia eta kultura ere direnak.
Hemen dituzu betiko euskal errezeten hiru adibide, mendeetan zehar berdin egiten jarraitu diren betiko platerak hirurak. Zure egin dezakezun tradizioa.
euskal gastronomiaren errezeta tradizionalak.
Euskal Herria bere gastronomiaren bitartez: Zoratuko zaituzten betiko 3 errezeta gozo-gozo
Bilbao Bizkaian munduko tradizio gastronomiko onenetako bat aurkituko duzu, non betiko errezeta tradizional gozoez gain nazioarteko sukaldaritzako azken joeretan oinarritutako platerak ere aurkituko dituzun. Eta, jakina, jatetxe, taberna eta taberna txiki ugaritan dastatu ahal izango dituzun pintxoak ezin ditugu ahaztu.
Bai, Bilbao Bizkaia, esateen dugun bezala, gastronomia lurra da. Izan ere, baliteke guregana horregatik etorri izana edo lurralde honengatik interesa izatearen arrazoia hori izatea.
Gastronomia kultura da, ez dago zalantzatik, eta historia, tradizio eta herri honen izaeraren inguruan asko kontatzen du. Inguruabarrei eta testuinguruei buruz. Horregatik, mahaian esertzea da Bilbao Bizkaia ezagutzeko modurik onenetako bat.
Artikulu honetan Bilbao Bizkaiako gastronomia tradizionaletan oinarrituko gara, eta hiru errezeta oparituko dizkizugu, hemen zaudenean eta etxera bueltatzen zarenean erraz prestatu ahal izan ditzazun.
Bilbao Bizkaiako zati ahaztezin bat zurekin eramateko modurik onena da eta, gainera, nahi duzun guztietan zureekin partekatu ahal izango dituzu. Joan ikasten!
1. Hegaluze marmitakoa
Bilbao Bizkaiak lotura oso estua du aspalditik itsasoarekin eta, horregatik, ez da harritzekoa lur honetako plater ezagunenetako eta ospetsuenetako bat marinel-gisatu bat izatea. Marmitako izena marmitatik dator, hura prestatzeko erabiltzen zen eltzea.
Osagai gutxirekin, maitasun handiarekin eta su geldoan denbora apur bat nahikoa dira euskal gastronomia tradizio onenak zure etxea hartzeko.
Osagaiak
- 400 g hegaluze.
- 700 ml ur.
- 400 g patata.
- 100 ml ardo zuri.
- 30 ml oliba-olio.
- Tipula txiki bat.
- 2 baratxuri-atal.
- Piper berde 1.
- 2 koilarakada etxeko tomate frijitu.
- Piper txorizero mami koilarakada 1.
- Kaiena-piperbeltz 1.
- Erramu-hosto 1.
- Piperrautsa koilarakada 1.
- Gatza.
Nola prestatu
Hasteko, frijitu egin behar dugu. Horretarako, olioa eltzean berotuko dugu eta tipula eta baratxuria txikituko dugu. Olioa beroa dagoenean, bi barazkiak eltzera botako ditugu gatz gutxi batekin, eta 5 minututan biguntzen utziko ditugu su ertainean.
Orain, piper berdea juliana erara, eta hau ere gehituko diogu. Ongi nahastuko dugu tipularekin eta baratxuriarekin, eta nahastea beste 5 minutuz utziko dugu su ertainean berotzen.
Etxeko tomate frijitua gehituko diogu, eta gero piper txorizeroa, erramua eta kaiena-piperbeltza gehituko ditugu. Ongi nahastuko dugu dena eta gero, piperrauts gozoa eta aro zuria gehituko dugu. Berriz eragingo diogu eta nahastea berotzen utziko dugu beste 5 minutuz su ertainean, ardoa lurruntzeko.
Patatak zurituko ditugu, forma erregularra emango diegu eta frijituari gehituko diogu. Gatza botako diegu, estali egingo dugu eta 15 minutuz utziko ditugu sutan.
Bien bitartean, hegaluzea prestatuko dugu: garbitu egingo dugu, azala kenduko diogu eta patata zatien antzerako tamainan zatituko dugu.
Patatak egosita daudenean, gainera botako diegu hegaluzea, estali egingo dugu eta dena su ertainean utziko dugu berotzen pare bat minutuz.
Bukatzeko, gisatua sutik kenduko dugu eta egonean utziko dugu, estalita, beste 5 minutu gehiagoz.
2. Bakailaoa pil-pil erara
Itsasotik gertu jarraituko dugu errezeta hauetako bigarrenarekin: bakailaoa pil-pilean (saltsak irakiten duenean egiten duen soinuaren onomatopeia), sinpletasuna eta zaporea konbinatzen dituen platera, euskal gastronomiaz pentsatzen dugunean burura etortzen zaigun lehenetakoa.
Osagaiak
- Hezurrik gabeko 4 bakailao-xerra.
- 4 baratxuri-atal.
- Oliba-olioa.
Nola prestatu
Hasteko, bakailaoa uretan utziko dugu aurreko egunetik, eta ura bi edo hiru aldiz aldatuko diogu, gatz guztia kentzeko. Prestatzera goazenean, ezkatak kenduko dizkiogu eta ongi garbituko dugu.
Kazola batean, oliba-olioa jarriko dugu irakiten eta, hartan, baratxuriak xaflatan moztuta. Kolore apur bat hartzen doazenean kenduko ditugu baratxuriak sutik, eta gerorako gordeko ditugu.
Bakailaoa botako diogu eta su ertainean jarriko dugu, beti azala gorantz begira duela, eta 7 edo 8 minutuz berotuko dugu, biguntzen hasten den arte. Orduan, beste kazola batera igaroko dugu, olio beroko bi edo hiru koilarakadarekin, eta pare bat minutuz utziko dugu, izerdi dezan.
Gero, su eztian jarriko dugu kazola, eta saltsa lodituko dugu gainerako olioarekin, epel egongo dena. Kazola kontuz mugituko dugu, bakailaoa hautsi gabe eta egosten hasi aurretik, saltsa pixkanaka loditzen joan dadin.
Testura gelatinatsua denean, platera prest egongo da. Zerbitzatzeko, bakailaoaren azala gorantz begira jarriko dugu, eta zatiak saltsaz estaliko ditugu. Zati bakoitzaren gainean, lehen gorde ditugun baratxuri zati bana jarriko diegu.
3. Tolosako babarrunak sakramentuekin
Hiru plateretatik azkenera iritsi gara, euskal landa munduari oso lotua, baserrietan egiten zena. Errezeta erraza, kaloria askokoa, dentsoa eta gozo-gozoa. Hotzari aurre egiteko eta lan gogorrerako indarrak berritzeko plater aproposa da.
Osagaiak
- 1 kg Tolosako babarrun beltz.
- 5 l ur.
- Olio koilarakada bat.
- Sakramentu gisa odolostea, pipermin ozpinduak, aza, lukainka (txorizoa), txerri-saiheskia eta urdai purua.
Nola prestatu
Babarrunak eltzean jarriko ditugu, ura gehituko diegu, eta su bizian berotuko ditugu. Ura irakiten hasten denean, sua minimora jaitsiko dugu eta olioa gehituko diogu.
Orain pazientzia handia izan behar dugu, ongi egosteko, babarrunek 3-4 ordu behar izaten dituzte
-
Itzulia Basque Country 2025 | 5. etapa: Urduña / Gernika-Lumo
- apirilaren 11(a) · apirilaren 11(a)
- Urduña / Gernika-Lumo
-
Balmasedako gurutze-bide biziduna
- apirilaren 17(a) · apirilaren 18(a)
- Balmaseda
-
The Lumineers
- apirilaren 30(a) · apirilaren 30(a)
- Bilbao Arena Miribilla
-
bilbao basque FEST 2025
- apirilaren 16(a) · apirilaren 19(a)
- Bilbao
-
Kariña Fest
- apirilaren 12(a) · apirilaren 12(a)
- Bilbao Arena Miribilla
-
EskutArtie 2025. Udaberriko XIV. Artisautza Azoka
- apirilaren 11(a) · apirilaren 21(a)
- Bilbao
-
Laboral Kutxa Bilbao Menditrail 2025
- apirilaren 6(a) · apirilaren 6(a)
- Bilbao
-
ZEIDFEST Gaztea 2025
- apirilaren 5(a) · apirilaren 5(a)
- BEC Barakaldo
-
Getxoko Liburu Azoka 2025
- apirilaren 4(a) · apirilaren 6(a)
- Getxo
-
Bilbao Basket vs. JDA Bourgogne Dijon
- apirilaren 2(a) · apirilaren 2(a)
- Bilbao Arena Miribilla
Cookieak
Cookie propioak eta hirugarrenen cookieak erabiltzen ditugu tekniko- analisi- eta pertsonalizazio- helburuetarako, hala nola, erabiltzaileak zer nabigazio-hizkuntza erabili duen jakiteko. Informazio gehiagorako, kontsulta ezazu gure cookien politika (Leiho modala ireki).
Cookien politika
Zer dira cookie-ak?
Cookie bat webgune jakin batzuetan sartzen zarenean zure ordenagailuan deskargatzen den fitxategi bat da. cookie-ek, besteak beste, erabiltzaile baten edo haren ekipamenduaren nabigazio-azturei buruzko informazioa biltzeko eta berreskuratzeko bidea ematen diote web orri bati. Barne hartzen duten informazioaren arabera eta ekipamendua erabiltzen den moduaren arabera, erabiltzailea ezagutzeko erabil daitezke.
bizkaia.eus webgunean nabigatzen duzunean cookie-ak erabiltzea onartuko duzu, atal honetan azaldutako baldintzetan.
Cookie motak
- Cookie teknikoak: erabiltzaileak webgune, plataforma edo aplikazio batean nabigatzea ahalbidetzen dute, baita horietan dauden aukera edo zerbitzu desberdinak erabiltzea ere; hala nola, trafikoa kontrolatzea eta datuak komunikatzea, saioa identifikatzea, sarrera mugatua duten ataletan sartzea, eskabidea osatzen duten elementuak gogoratzea, eskabide bat erosteko prozesua egitea, ekimen batean izena emateko edo parte hartzeko eskaera egitea, zabaltzeko bideoak edo soinua daukaten edukia gordetzea edo sare sozialen bidez edukiak partekatzea.
- Analisirako Cookie-ak: erabiltzaile kopurua zenbatzea ahalbidetzen dute, baita nabigazioaren neurketa eta analisi estatistikoa egitea ere. Horren helburua da eskura dauden zerbitzuak hobetzea. Propioak edo beste batenak izan daitezke.
- Pertsonalizatzeko Cookie-ak: erabiltzaileak zerbitzura sartzea ahalbidetzen dute, erabiltzailearen gailuan aurretik definitutako irizpide batzuen araberako ezaugarri orokor batzuekin; hala nola, hizkuntza, zerbitzura sartzeko erabiltzen den nabigatzaile mota, zerbitzura sartzeko erabiltzen duen eskualdeko konfigurazioa, eta abar.
- Publizitateko eta marketineko cookieak: erabiltzaileen jokabideari buruzko informazioa gordetzen dutenak. Nabigazio-ohituren ikuskapen jarraituaren bidez eskuratzen da informazio hori, eta Facebook/Twitteri (edo erabiltzen ari garenari) ahalbidetzen dio profil berezia sortzea eta iragarkiak horren arabera ematea.
Cookies-en iraupena
Saiorako Cookie-ak: erabiltzailea webgune batera sartzen den bitartean datuak bildu eta gordetzen dituzte. Informazioa gordetzeko erabiltzen dira, eskuarki, informazio hori gordetzeko interesa eskatutako zerbitzua behin emateko baino ez da (adibidez: erosteko orgatxoan dauden produktuen zerrenda).
Cookie iraunkorrak: datuek gailuan gordeta jarraitzen dute, eta horietara sartu daiteke eta horiek erabili cookie-en arduradunak definitutako aldi batean. Aldi hori minutu batzuetatik zenbait urtetara bitartekoa izan daiteke.
Cookies motak kudeatzailearen arabera
Ekipoa nork kudeatzen duen, zer domeinutik bidaltzen diren cookie-ak edo lortzen diren datuen arabera honako hauek bereiz ditzakegu:
- Cookie propioak: Bizkaiko Foru Aldundiak kudeatzen ditu.
- Cookie iraunkorrak: datuek gailuan gordeta jarraitzen dute, eta horietara sartu daiteke eta horiek erabili cookie-en arduradunak definitutako aldi batean. Aldi hori minutu batzuetatik zenbait urtetara bitartekoa izan daiteke.
Nola desaktibatu edo ezabatu daitezke cookie-ak?
Zure ordenagailuan instalaturiko cookie-ak baimendu, blokeatu edo ezaba ditzakezu zure ordenagailuan instalatuta dagoen nabigatzailearen aukeren konfigurazioaren bidez. Informazio gehiago izateko erabiltzen duzun nabigatzailearen konfigurazio-aukerak kontsultatzea aholkatzen da.
- Desaktibatu cookieak Chromen
- Desaktibatu cookieak Exploreren
- Desaktibatu cookieak FireFoxen
- Desaktibatu cookieak Safarin
- Desaktibatu cookieak Edgen
Cookie-ak desaktibatu edo ezabatzen badira baliteke bizkaia.eus webguneko zenbait funtzionaltasun ondo ez ibiltzea.
Cookie-ak visitbiscay.eus webgunean
Honako hauek dira www.visitbiscay.eus webguneak erabiltzen dituen cookie motak xehetasunez, helburuaren arabera, azalduta:
Lerro bakoitzean cookie(teknikoak) bati buruzko datuak
Izena | Mota | Helburua | Iraupena |
---|---|---|---|
JSESSIONID | Saioa identifikatzea | Saioa | Bizkaiko Foru Aldundia |
LFR_SESSION_STATE | Saioa identifikatzea | Saioa | Bizkaiko Foru Aldundia |
COOKIE_SUPPORT | Adierazi ea erabiltzaileak aktibatuta daukan cookietarako laguntza | Urtebete | Bizkaiko Foru Aldundia |
pc_tecnicas_visitbiscay | Tekniken cookien blokeari buruzko onarpen/errefusatze lehentasunak jasotzea | Urtebete | Bizkaiko Foru Aldundia |
pc_analitica_visitbiscay | Analitiken cookien blokeari buruzko onarpen/errefusatze lehentasunak jasotzea | Urtebete | Bizkaiko Foru Aldundia |
pc_preferencias_visitbiscay | Lehentasunen cookien blokeari buruzko onarpen/errefusatze lehentasunak jasotzea | Urtebete | Bizkaiko Foru Aldundia |
pc_publicidad_visitbiscay | Publizitatea eta Marketinan cookien blokeari buruzko onarpen/errefusatze lehentasunak jasotzea | Urtebete | Bizkaiko Foru Aldundia |
pc_terceros_visitbiscay | Hirugarrenen cookien blokeari buruzko onarpen/errefusatze lehentasunak jasotzea | Urtebete | Bizkaiko Foru Aldundia |
_GRECAPTCHA | Babestu webgunea spametik eta indar handiko erasoetatik | 6 hilabete |
Lerro bakoitzean analisirako cookie bati buruzko datuak
Izena | Mota | Helburua | Iraupena |
---|---|---|---|
_ga | Erabiltzaileak bereiztea | 2 urte | Google Analytics |
_gat | Eskaeren ehunekoa mugatzea | Minutu 1 | Google Analytics |
_gid | Erabiltzaileak bereiztea | Egun 1 | Google Analytics |
MUID | Bereizi erabiltzailea | Urtebete | Microsoft Clarity |
_clck | Lehentasunak esleitzea erabiltzaile berdinari | Urtebete | Microsoft Clarity |
_clsk | Konektatu saio batean ikusitako hainbat orri | Urtebete | Microsoft Clarity |
CLID | Identifikatu erabiltzaile baten lehenengo bisita | Urtebete | Microsoft Clarity |
ANONCHK | Erabiltzailea bereiztea | Egun 1 | Microsoft Clarity |
MR | Adierazi noiz freskatu MUID | 6 hilabete | Microsoft Clarity |
SM | Sinkronizatu MUID Microsoft inguruan | Urtebete | Microsoft Clarity |
Lerro bakoitzean cookie(Pertsonalizazio) bati buruzko datuak
Izena | Mota | Helburua | Iraupena |
---|---|---|---|
Idioma | Erabiltzailearen hizkuntzarik gustukoena aukeratzea | Urtebete | Bizkaiko Foru Aldundia |
Lerro bakoitzean cookie(Hirugarrenen) bati buruzko datuak
Izena | Mota | Helburua | Iraupena |
---|---|---|---|
APISID | Gorde erabiltzailearen lehentasunak eta informazioa orriak bistaratzean, Google mapak bertan daudela. | 2 urte | |
CLID | Identifikatu erabiltzaile baten lehenengo bisita | Urtebete | Microsoft Clarity |
HSID | Iruzurra prebenitzea | 2 urte | |
MUID | Bereizi erabiltzailea | Urtebete | Microsoft Clarity |
NID | Gogoratu bere lehentasunak eta beste edozein informazio | 6 hilabete | |
SAPISID | Erakutsi iragarki pertsonalizatuak Googleko webguneetan | 2 urte | |
SID | Eskaini iragarkiak edo retargeting entregatzea, eskaini iruzurra prebenitzea. | 2 urte | |
SSID | Eskaini iragarkiak edo retargeting entregatzea, eskaini iruzurra prebenitzea. | 2 urte | |
__Secure-1PAPISID | Sortu webgunearen bisitariaren interesen profil bat, Googleren publizitate garrantzitsua eta pertsonalizatua erakusteko. | 2 urte | |
__Secure-1PSID | Sortu webgunearen bisitariaren interesen profil bat, Googleren publizitate garrantzitsua eta pertsonalizatua erakusteko. | 2 urte | |
__Secure-3PAPISID | Sortu webgunearen bisitariaren interesen profil bat, Googleren publizitate garrantzitsua eta pertsonalizatua erakusteko | 2 urte | |
__Secure-3PSID | Sortu webgunearen bisitariaren interesen profil bat, Googleren publizitate garrantzitsua eta pertsonalizatua erakusteko | 2 urte | |
__Secure-ENID | Webguneko zerbitzuak eta aukerak erabiltzeko beharrezko cookiea | Urtebete | |
__Secure-3PSIDCC | Sortu webgunearen bisitariaren interesen profil bat, Googleren publizitate garrantzitsua eta pertsonalizatua erakusteko | Urtebete | |
_fbp | Webguneetan bisitak biltegiratu eta arakatzea | Urtebete | |
personalization_id | Twitterreko esperientzia pertsonalizatzea | Urtebete | |
SOCS | Gorde erabiltzailearen cookie-aukerak | 13 hilabete | |
ARRAffinitySameSite | Karga orekatzeko eta bisitariaren orriko eskaerak nabigazio-saio guztietan zerbitzari berberera bideratzen direla bermatzeko erabiltzen da | Saioa | Microsoft |
WFESessionId | Sortu Power BI-ko saio bat, datuak ikuskatzen laguntzen duen Microsofteko tresna | Saioa | Microsoft |
ai_session | Detektatu aplikazioaren orrialde eta funtzio jakin batzuk erabiltzailearen zenbat jarduera-saiotan txertatu diren. | 30 minutu | Microsoft |
ai_user | Detektatu zenbatek erabili zuten aplikazioa eta horren funtzioak. Erabiltzaileak identifikazio anonimoen bidez zenbatzen dira. | Urtebete | Microsoft |
Cookieak konfiguratzea
Jarraian, erakutsiko dizugu gure webguneak zer kategoriatarako erabiltzen dituen cookieak. Haiek onartuta edo ukatuta zure aukeraketa pertsonaliza dezakezu, horretarako dauden botoien bidez. Informazio gehiagorako, kontsulta ezazu gure cookien politika (Leiho modala ireki).
-
Beharrezkoak dira gure webgunean nabigatzeko eta oinarrizko zereginetarako, webguneak behar bezala funtziona dezan.