Lau urtaroak gozatzen ditugu

Gure zonalean klima epela nagusi da ia urte osoan zehar, euri eta tenperatura leunekin. Kostaldean eta Bilbo Handian, itsasoko gertutasuna dela eta, ez daukagu kontraste termiko nabarmenik, oro har, eta udaberri, uda, udazken eta neguko klimak gozatzen ditugu urtean zehar, nahiz eta urtaroen arteko trantsizioa gero eta zailagoa izan.

Bizkaian sirimiria edo euri leuna nagusi da: litro gutxi jasotzen dira, baina etenik gabe. Kontrakoa eman arren, mela-mela eginda utzi gaitzake. Sirimiria ez denean zaparradak ditugu, eta horiei esker mantentzen dugu hain berde gure lurraldeko zelai eta mendiak. Hala ere, Bizkaian ez du beti euria egiten, eta batez ere uda eta udazkenean tenperatura oso atseginak izan ohi ditugu.


Dirua eta bere erabilera

Bizkaia eta Euskal Herrian euroa erabiltzen da, eta erabilera ugari eman diezaiokezu, hemen tokian tokiko produktu eta zerbitzu ugari baitauzkagu zure eskura: Idiazabal gazta, txakolina, itsasoko antxoa eta hegaluzeen kontserbak, landako produktuak… Gozozalea bazara, gure gomendioa askotariko gozoak erostea da: Carolinak, arrozezko pastelak, gurinezko opilak… inguruetako produktuak ere eskuragarri daude, Urkiolako San Antonioko erroskillak, Arratia edo Durangaldeako ardien mamia...

Bestalde, ezin ditugu artisautza produktuak alde batera utzi. Zeramika, zur landuak, txapelak… oroimenerako produktu bakarrak dira, gure lurraldeko aztarna bereziak. Hamaika tokitan aurki daitezke.


Ordu-zona eta ohiturak

Bizkaiko ordu-zona +1UTC da udazken eta neguan. Udaberrian ordubete aurreratzen dugu erlojua, +2UTC, udako argi-orduei etekina ateratzeko. Gosari eta bazkariaren artean, 11:00ak aldera Hamaiketakoa egitea arrunta da. Bazkalordua 14:00 - 15:00ak inguruan izan ohi da. Afalordua 21:00ak eta 22:00ak inguruan egin ohi dugu.

Gure artean, hedatuena poteoa edo txikiteoa da. Aisialdiari eta batez ere asteburuari lotuta, helburua familia, lagun edo ezagunekin elkartu eta trago batzuk zen hasieran. Denboraren poderioz, ohitura horri pintxoak gehitu zitzaizkion eta gaur egun banaezinak dira, eta hasiera batean pintxo arruntak zirenak gaur egun prestigiozko gastronomian bilakatu dira, poltsikoko edizioan.


Jan eta lo egin

Bizkaian egonik, ondo jatea gauza erraza da, norberaren gustuen eta aurrekontuaren arabera: jatetxeak, erretegiak, sagardotegiak, ardandegiak… topatu daitezke ia edonon. Horrela, okela edo arraina txingarretan nahi izatekotan, erretegi batera joatea gomendatzen dizugu.

Gainera, Bizkaiko Michelin izarra duen edozein jatetxetan goi sukaldaritzako esperientzia bat izan dezakezu. Lotarako eskaintzak daude, gustu eta poltsiko guztietarako. Luxuzko hoteletatik ostatuetara, aterpetxeetara eta kanpinetara, eraman nahi duzun planaren arabera.