Ezagutu ezazu ardo berezi hau, oso gutxiren esku dagoen esperientzia.

Zer da txakolina?

Bertako mahats-barietateak erabiliz egiten da ardoa, hala nola Hondarrabi Zuria, Hondarrabi Beltza eta Hondarrabi Zuri Zerratia, Atlantikoko mahastizaintza tipikoari jarraituz. Bizkaiko klima heze eta epela funtsezkoa da ardo honi ezaugarri bereziak emateko. Txakolinak hainbat barietate ditu: zuri freskoak, labetan hartzitutako zuriak, barrikan hartzituak, arrosak eta Bizkaiko Txakolin beltza, harrigarria eta etorkizun handikoa.

Ardo bakoitzaren atzean dagoen historia oso bitxia eta desberdina da.

Txakolinaren historia oso interesgarria da, izan ere, bere jatorri linguistikoaren inguruko teoria desberdinak baitaude historialari eta linguisten arabera. Uste denez, “txakolin” hitza “etxeko ain”, adierazpenetik dator, hau da “etxerako adina”, eta upeltegiko maisuek ekoitzitako txakolin kantitatea esateko erabiltzen omen zuten. Beste teoria baten arabera “etxeko egina” du jatorri, edari hau baserrietan artisau erara ekoizten zelako. Mendeetan zehar, txakolina zonako ekonomiarentzat edari garrantzitsua izan zen, bereziki XVII eta XVIII mendeetan, Bizkaiko txakolinaren urrezko mendeak.

Upeltegietara goaz?

Ardo honi buruz gehiago jakin nahi baduzu, Bilbao Bizkaiko txakolin-upeltegi ugariak bisitatzea gomendatzen dizugu. Bertan dastatu eta bertako ardo esklusibo eta berezia erosi ahal izango duzu. Txakolin-mota ugari aurkituko dituzu upeltegietan: klasikoenak eta tradizionalenak, berritzaileenak eta berrikuntzakoenak. Gainera, botilak egiteko prozesua bertatik bertara ezagutu ahal izango duzu, baita botila bakoitza bakarra izatea eragiten duten sekretu eta teknikak ere.

Hauek dira Bizkaiko upeltegi adierazgarrienetako batzuk dauden zonak: Gaztelugatxe eta Uribeko Flysch-a, Pozalagua Kobazuloa, Urdaibaiko Biosferaren Erreserba, Gorbeiako Parkea eta Nerbioi ibaiaren jauzia, Urkiolako Parke Naturala eta Lea Artibai.

Bilbao Bizkaiako Txakolin-upeltegiak bisitatzea ardo on bat dastatzeko aukera ez ezik, turismo- eta kultura-eskaintza zabalaz gozatzeko aukera ere bada, esperientzia ahaztezina izan dadin.

Bilbo denon gustura

Bizkaia lurralde modernoa eta garrantzi handikoa da, ez bakarrik bere arkitektura eta eskaintza komertzialagatik, baita bere kultura- eta museo-jarduera aberatsagatik ere. Txakolinaren mundua esploratzeko leku aproposa da, lurraldeko upeltegiak bisitatu eta Bilboko eta inguruko ostalaritza-aukerez gozatzeko.

Oso gertu, Bakion ardo horri buruzko museo bat aurkituko duzu. Bertan, txakolinaren ezaugarriak eta elaborazio-prozesua ezagutuko dituzu, ingurune paregabean. Gainera, gure ostalaritzak askotariko txakolin ardoak eskaintzen ditu kartan: tabernetan, jatetxeetan eta denda espezializatuetan aurkituko duzu.

Hau da, Bizkaiko Txakolina gure inguruan oso preziatua eta bakarra den ardoa da, metodo tradizionalak erabiliz eta lehengai bakarra erabiliz ekoizten dena.

Ez joan gure lurraldetik gure inguruko ardogintzaren kultura eta tradizioari buruz gehiago jakiteko gure txakolin-upeltegiek antolatzen dituzten bisita gidatu eta beroak ikusi gabe. Txakolin goxoa dastatzeko aukera baduzu, ez izan zalantzarik eta gozatu. On egin!