1. Ibilbidea: Bilbo eta txakolinaren urrezko garaia
Bilboko ibilbide honetan, Bizkaiko hiriburuaren benetako muinean murgiltzera gonbidatzen zaitugu.
Historia, kultura eta zapore bakarrez betetako hiribildua. Bertako txokorik enblematikoenak esploratzera eta bertako gastronomiaren aberastasuna ezagutzera gonbidatzen zaitugu, itsasadarra estali ohi zuten mahastiak imajinatzen dituzun bitartean eta garai bateko "txakolinen" urrezko garaira bidaiatzen duzun bitartean.
Ibilbidearen mapa
1. Ibilbidea: Bilbo eta txakolinaren urrezko garaia
Ibilbidea etapaz etapa
-
Etapa 1 Erriberako merkatuan
Erriberako merkatuan hasiko gara, duela urte gutxi arte Europako merkatu estali handiena izan zen tokiko produktu freskoak aurkitzeko leku aproposa.
Esperientzia paregabea izango duzu bertako postuetan paseatzen, baserrietatik edo itsasotik iritsi berri diren sasoiko produktuen eskaintza zabala aurkitzen... Eta beharbada txakolinarekin uztartzeko jaki bat edo beste erosita ere bai.
Eta goseak bazaude, merkatuan dauden gastro-tabernetan pintxoren bat probatu. Hartu indarra, paseatzera goaz eta.
-
Etapa 2 Bilboko Ibaia
Industrializazioa iritsi zenean, itsasadarreko mahastiak desagertu egin ziren. Baina animatu nahi zaitugu imajinatzera, ibilbide polit hau egiten duzun bitartean, oinez edo tranbian.
Ibilbidean zehar, protagonista handi bat aurkituko duzu: Guggenheim Museo ospetsua. Oraindik bisitatu ez baduzu, ez galdu bere arkitektura ikusgarriaz eta arte garaikideko erakusketez gozatzeko aukera.
Bitxikeria: Bazenekien XIV. mendetik XIX. mendera Bilboko itsasadarreko erriberak mahastiz eta mahats-parrez estalita egon zirela?
-
Etapa 3 Zubizuri Zubia eta Artxanda mendiko funikularra
Behin ehunka argazki eginda Guggenheim Museoa ondoan, altueretara igo beharra dago.
Santiago Calatravak diseinatutako Zubi zuria zeharkatu, Artxanda mendira garamatzan funikularraren geltokirantz joateko. Han, Bilboko bista ikusgarriez gozatu dezakegu, eta txakolinak hirian izan zuen historia berreskuratu.
-
Etapa 4 Artxanda mendia
Artxanda mendia XIX. mendearen amaieran eta XX. mendearen hasieran aisiarako eta dibertsiorako lekua izan zen Bilboko jendearentzat, “txakolinen” inguruan sortutako kultura berri batekin. Baserri batzuetan, aire zabaleko askaldegiak edo merenderoak zeuden, txakolina egiteko. Familiak eta lagun-taldeak mahatsondoen itzalpean biltzen ziren txakolinaz gozatzeko, bakailaoarekin, txipiroiekin, angulekin eta bestelako jaki gozoekin batera. "Txakolinak" oso espazio herrikoiak bihurtu ziren, eta bertan jai-giro atsegina sortzen zen.
Horietako asko garai hartako jatetxe ospetsu bihurtu ziren, eta oraindik ere irauten dute. Aprobetxa ezazu horietakoren batean bazkaltzeko.
-
Etapa 5 Alde zaharra
Iraganerako bidaia horren ondoren, eta bista handiez gozatuz, joan Bilboko Alde Zaharrera.
Ibiltzea gustatzen bazaizu, oinez jaitsi zaitezke, 3 km inguru dira ibilaldi ederrean. Bestela, hartu berriro funikularra jaisteko.
-
Etapa 6 Alde zaharra - Nossi-Bé izozki denda
Alde Zaharrean zaudela, Nossi-Bé izozki-dendan txakolinezko artisau-izozki batez gozatzeko aukera duzu. Izozki hori 1975etik dago irekita 1911ko lokal batean, eta oraindik jatorrizko dekorazioari eusten dio.
Arratsaldean, Alde Zaharrean dauden txokoak ezagutzen edo erosketak egiten jarrai dezakezu, eta era guztietako saltokiak aurki ditzakezu bertan. Modako marketatik hasi eta artisautzako produktu bakarrak eta bereziak eskaintzen dituzten antzinako dendetara.
-
Etapa 7 Alde zaharra- Sorginzulo
Nahi baduzu, gera zaitez alde zaharrean afaltzeko pintxo batzuk pikatzera. Hainbat eta hainbat lokal aurkituko dituzu ezkondutako tokiko gastronomia tradizionalaz gozatzeko, txakolin onarekin. Sorginzulon txakolin sangria ere proba dezakezu.
Aukerak
Guggenheim Museoa ezagutzen baduzu, jarraitu pasealekua Itsasmuseum Bilbaoaino, edo gozatu itsasontziz itsasadarrean Bilboats-ekin.
Google Maps
-
-
Iraupena
EGUN 1
-
Hasiera eta amaiera tokia
Bilbao
-
Ardatz geografikoa
HIRITARRA
-
Lurraldea edo eskualdea
Bilbao
-
-