Hemen sukaldeak badu bere xarma.

Zugaztieta, mehatze-herrian babarrunak sakramentuekin

Zugaztieta, Bizkaiko Karrantza Haranean kokatuta dagoen herri txiki bat da, espezialitate gastronomiko gozoagatik ezaguna dena: babarrunak sakramentuekin. Errezeta tradizional hau belaunaldiz belaunaldi transmititu da eta inguruan ospe handia duen platera da.

Babarrunak poliki-poliki buztinezko lapikoan egosten dira txorizoarekin, odolkiarekin eta urdaiarekin batera. Gainera, sakramentuekin zerbitzatzen dira, txerriaren haragi, saihets eta belarri puskak dituena.

Gernikako piper berdeak, bakarrak munduan

Gernikako piper berdeak euskal sukaldaritzan oso preziatuak diren produktu gastronomikoa dira. Gernika-Lumo inguruan landatzen dira eta klima leun eta hezeaz baliatzen dira zapore suabea duen piper barietatea eta testura biguna lortzeko.

Euskal sukaldaritzako plater tipikoa da eta inguruko taberna eta jatetxe askotan frijituta eta salteatuta zerbitzatzen dira. Gainera, balio handiko produktua da eta munduko beste leku batzuetara esportatzen da.

Bilboko gurin-opila, gozo perfektua

Gurin-opila Bilboko postre tradizional oso ezaguna da. Irinarekin, arrautzekin, azukrearekin eta gurinarekin egindako ore gozoa da, azukre-hautsarekin estali eta laberatzen da.

Gurin-opilaren jatorria ezagutzeko XIX. menderaino atzera egin behar da, Bilboko labeak hiriko klase burgesarentzako gozo hau egiten hasi ziren garaira. Denboraren poderioz, klase sozial guztietan zabaltzen joan zen eta Bilboko postre tipiko eta adierazgarri bilatu zen.

Santurtziko sardinak, historia aberatsa duen tradizioa

Sardinak Santurtzin sustrai sakonak dituen espezialitate gastronomikoa dira. Urtero, abuztu hasieran, Karmengo Ama Birjinaren jaia ospatzen da, marinelen zaindariaren eguna, eta herriko kaleetan sardina erreak dastatzea tradizio nabarmenetako bat da.

Tradizio honen jatorria XX. mende hasieran kokatzen da, Santurtziko arrantzaleak Karmengo Amaren prozesiora bertaratzen zirenei sardina erreak eskaintzen hasi zirenean. Denbora aurrera joan ahala, ohitura hau hedatu eta urtero milaka bisitari erakartzen dituen festa gastronomiko bilakatu zen.

Muskuiluaren festa gastronomikoa Zierbenan

Zierbenan inguruan gailentzen den espezialitate gastronomikoa dute: muskuilua. Urtero egiten da muskuiluaren azoka, molusku honekin egindako plater desberdinak dasta daitezkeen ekitaldia da eta herriko kultura eta historiari buruz gehiago ezagutu daiteke.

Errezeta ezagunen artean, muskuiluak saltsa berdean nabarmentzen dira, lurrunetan egosirik eta perrexilarekin, berakatzarekin eta oliba-olioarekin egindako saltsaz lagunduta.

Funtsean, kilometro zeroko produktuen lehengaiei esker, Bilbao Bizkaiak tradizio eta historia askoko espezialitate gastronomiko aukera zabala du. Horrez gain, baserrietako sukaldeetan belaunaldiz belaunaldi transmititzen joan den kultura eta ezagutzak berezi eta paregabe egiten du.

Halaber, herrietako merkatuak bisita ditzakezu ortuko eta itsasoko produktu freskoak ikusteko, hemen dastatu edo zurekin etxera bueltan eraman.