“Gastronomiak pertsonak biltzen ditu. Beti dago ospatzeko zerbait, eta hor nago ni plater berriren batekin, gonbidatuek gozatzeko aukera izan dezaten”. Gure Food Lover Oihana Abinagoitizen hitz hauek ezin hobeto laburbiltzen dute Bilbao Bizkaiako sukaldaritza. Gastronomiaz eta Bizkaian irudikatzen duen guztiaz maiteminduta, Oihanak oso ondo daki beti aurkitzen dugula aitzakia on bat familiarekin edo koadrilarekin geratzeko eta bizitza eta konpainia ona ospatzeko, mahaiaren inguruan hitz egiten eta kantatzen dugun bitartean, errezeta zaharrak eta berriak partekatuz eta gureekin txakolin-botila on bat dastatuz.

Gure gastronomian eta eskaintzen duen guztian barneratzeko modurik onenetako bat pintxoak probatzea da, Bizkaia osoan zehar tabernetako barrak betetzen dituzten gutizia txikiak. Oihanak dioenez, “sukaldaritzan gehien gustatzen zaidana da mundu guztiak egin ahal izateko bezain erraza dela, eta, aldi berean, arte bat dela pentsatzeko bezain konplexua dela”. Eta pintxoak dira, hain zuzen ere, gure gastronomiaren mokadu txikiak, gilda edo kilker sinpleenetatik hasiz eta gure sukaldarien irudimenaren benetako maisulanetaraino.

Bilbotarra denez, Oihanak ezin hobeto ezagutzen ditu Bizkaiko hiriburuko pintxorik gozoenetako batzuk probatzeko erreferentzia-eremuak: Alde Zaharra, Zabalgunea, Indautxu, auzo alternatiboak... Bilbo benetako paradisua da Food Loversentzat, betiko pintxoak eta originalenak probatzeko tabernaz beteta. Botxoko - Bilbori deitzen diogun bezala - kultura gastronomikoa ezagutzeko modu dibertigarri bat, Guggenheim Bilbao Museoa eta Abandoibarrako arkitektura modernoa, Zazpi Kale historikoak, Atxurin, San Frantziskon edo Bilbo Zaharrean tradizio handiena duten auzoak eta hiriko gune kosmopolita bisitatzen den bitartean, bizikleta-ibilaldiak elkartzen dituen ibilbideetako bat egitea da, pintxorik onenak dituzten establezimendu batzuk bisitatuta.

Pintxo on ororen oinarria, edozein plater onenarena bezala, lehengairik onena da, eta gozoena, freskoena eta askotarikoena aurkitzeko leku aproposa Erriberako Merkatua da, herriko plaza nagusi zaharraren lekua hartzeko San Anton elizaren eta zubiaren ondoan 1929an inauguratu zen Bilboko gastronomiaren gune neuralgikoa. 1990ean, merkatari eta saltoki kopuruagatik udal-azoka osoena izendatu zuten, baita Europako merkatu estalirik handiena ere. Erabat berritu dute, postu tradizionaletan eta gastrobareetan elkartzeko gune bihurtzeko.

Produktu onenak aukeratzen eta hainbat modutan prestatzen ikasi nahi duten Food Lovers direlakoentzat ere erreferentzia lekua da. Oihana etengabe ari da ikasten, “zapore, teknika eta testura berriak aurkitzen”. Horregatik, asko gustatzen zaio Bilboko Ostalaritzako Goi Eskolak antolatzen dituen tailer eta esperientzia gastronomikoetan izena ematea, zentzumenetarako oparia eta Erriberako Merkatuan bertan erosi berri diren osagaiekin egiten diren errezeta berriak eta tradizionalak - hala nola bakailaoa pil-pil edo bizkaitar erara edo legatz-kokotxak - ikasteko modurik dibertigarria,; bost ardo-mota desberdin hobeto ezagutzeko dastaketak; ondo prestatutako arrozaren sekretua ikasteko edo Japoniako sukaldaritzaren misterioetan sartzeko. Koadrilarekin edo familiarekin egiteko plan entretenigarria.

Oihana sukaldaritzaren zale amorratua da, eta Michelin izarrak dituzten jatetxeetako sukaldeetako artistak zuzentzen dituen “chef handi batekin eskuz esku plater abangoardista eta berritzailea prestatzea” du amets. Oihanak ere gustuko du “jaki bakoitzaren jatorria, elaborazioa eta eraldaketa aurkitzea. Eta ezin dut gehiago gozatu nire kabuz egiaztatzen badut hori posible egiten duten pertsonen eskutik”. Hori dela eta, beti produkzioarekin lotuta lan egin duen ingeniari batek izugarri gozatu du Gorka Izagirreren txakolin-upeltegira egin duen bisitan; izan ere, leku horretan bizi izan du, lehen pertsonan, itsasoak eraginda hazi izanak ematen dion zapore bereziarekin Lurralde osoan hegoaldera begira dauden muinoen magaletan heltzen den mahatsaren bilketa.

Bizkaiko txakolin-upategiek esperientzia paregabeak eskaintzen dituzte, gastronomia eta natura konbinatzen dituztenak, ardo gazte eta frutadun hau sortzeko prozesu osoari jarraituz. Mahats-bilketa hasten da mahastietan, eta heltzen den upelak bisitatzen dira. Ondoren, ardo horien ñabardura guztiak eta beste bitxi gastronomiko batzuekin (arrainekin edo Idiazabalgo gaztarekin, esaterako) nola uztartu ikasi daiteke. Baina gure ardoaren sekretu guztiak ezagutzeko, Bakioko onena Txakolingunea - Txakolin Museora joatea da, Bizkaiko munduko enbaxadore onenetako batek mendeetan zehar izan duen historia eta bilakaera errepasatzeko.

Gastronomiaz eta Bizkaian irudikatzen duen guztiaz maiteminduta, Oihanak oso ondo daki beti aurkitzen dugula aitzakia on bat familiarekin edo koadrilarekin geratzeko eta bizitza eta konpainia ona ospatzeko.