Bilbao Bizkaiko gastronomia bizitzeko aholkuak Oihana Abinagoitizekin
Oihana Food Lover dugu lagun Bilbao Bizkaiako gastronomiari diogun maitasuna ezagutzeko esperientzia hoberenetan.
Izan ere, Bilbao Bizkaian jatea gurtzen dugu, eta izugarri gustatzen zaigu etxean edo betiko jatetxeetan prestatzen diren errezeta tradizionalekiko, gure chefik abangoardistenen berrikuntzarekiko eta sormenarekiko, egunero tabernetako barrak betetzen dituzten pintxoekiko, baserrien baratzeetako zero kilometro-produktuekiko eta lurralde osoan sakabanatuta dauden upeltegietako txakolinarekiko dugun pasioa partekatzea.

“Gastronomiak pertsonak biltzen ditu. Beti dago ospatzeko zerbait, eta hor nago ni plater berriren batekin, gonbidatuek gozatzeko aukera izan dezaten”. Gure Food Lover Oihana Abinagoitizen hitz hauek ezin hobeto laburbiltzen dute Bilbao Bizkaiako sukaldaritza. Gastronomiaz eta Bizkaian irudikatzen duen guztiaz maiteminduta, Oihanak oso ondo daki beti aurkitzen dugula aitzakia on bat familiarekin edo koadrilarekin geratzeko eta bizitza eta konpainia ona ospatzeko, mahaiaren inguruan hitz egiten eta kantatzen dugun bitartean, errezeta zaharrak eta berriak partekatuz eta gureekin txakolin-botila on bat dastatuz.
Gure gastronomian eta eskaintzen duen guztian barneratzeko modurik onenetako bat pintxoak probatzea da, Bizkaia osoan zehar tabernetako barrak betetzen dituzten gutizia txikiak. Oihanak dioenez, “sukaldaritzan gehien gustatzen zaidana da mundu guztiak egin ahal izateko bezain erraza dela, eta, aldi berean, arte bat dela pentsatzeko bezain konplexua dela”. Eta pintxoak dira, hain zuzen ere, gure gastronomiaren mokadu txikiak, gilda edo kilker sinpleenetatik hasiz eta gure sukaldarien irudimenaren benetako maisulanetaraino.
Bilbotarra denez, Oihanak ezin hobeto ezagutzen ditu Bizkaiko hiriburuko pintxorik gozoenetako batzuk probatzeko erreferentzia-eremuak: Alde Zaharra, Zabalgunea, Indautxu, auzo alternatiboak... Bilbo benetako paradisua da Food Loversentzat, betiko pintxoak eta originalenak probatzeko tabernaz beteta. Botxoko - Bilbori deitzen diogun bezala - kultura gastronomikoa ezagutzeko modu dibertigarri bat, Guggenheim Bilbao Museoa eta Abandoibarrako arkitektura modernoa, Zazpi Kale historikoak, Atxurin, San Frantziskon edo Bilbo Zaharrean tradizio handiena duten auzoak eta hiriko gune kosmopolita bisitatzen den bitartean, bizikleta-ibilaldiak elkartzen dituen ibilbideetako bat egitea da, pintxorik onenak dituzten establezimendu batzuk bisitatuta.
Pintxo on ororen oinarria, edozein plater onenarena bezala, lehengairik onena da, eta gozoena, freskoena eta askotarikoena aurkitzeko leku aproposa Erriberako Merkatua da, herriko plaza nagusi zaharraren lekua hartzeko San Anton elizaren eta zubiaren ondoan 1929an inauguratu zen Bilboko gastronomiaren gune neuralgikoa. 1990ean, merkatari eta saltoki kopuruagatik udal-azoka osoena izendatu zuten, baita Europako merkatu estalirik handiena ere. Erabat berritu dute, postu tradizionaletan eta gastrobareetan elkartzeko gune bihurtzeko.
Produktu onenak aukeratzen eta hainbat modutan prestatzen ikasi nahi duten Food Lovers direlakoentzat ere erreferentzia lekua da. Oihana etengabe ari da ikasten, “zapore, teknika eta testura berriak aurkitzen”. Horregatik, asko gustatzen zaio Bilboko Ostalaritzako Goi Eskolak antolatzen dituen tailer eta esperientzia gastronomikoetan izena ematea, zentzumenetarako oparia eta Erriberako Merkatuan bertan erosi berri diren osagaiekin egiten diren errezeta berriak eta tradizionalak - hala nola bakailaoa pil-pil edo bizkaitar erara edo legatz-kokotxak - ikasteko modurik dibertigarria,; bost ardo-mota desberdin hobeto ezagutzeko dastaketak; ondo prestatutako arrozaren sekretua ikasteko edo Japoniako sukaldaritzaren misterioetan sartzeko. Koadrilarekin edo familiarekin egiteko plan entretenigarria.
Oihana sukaldaritzaren zale amorratua da, eta Michelin izarrak dituzten jatetxeetako sukaldeetako artistak zuzentzen dituen “chef handi batekin eskuz esku plater abangoardista eta berritzailea prestatzea” du amets. Oihanak ere gustuko du “jaki bakoitzaren jatorria, elaborazioa eta eraldaketa aurkitzea. Eta ezin dut gehiago gozatu nire kabuz egiaztatzen badut hori posible egiten duten pertsonen eskutik”. Hori dela eta, beti produkzioarekin lotuta lan egin duen ingeniari batek izugarri gozatu du Gorka Izagirreren txakolin-upeltegira egin duen bisitan; izan ere, leku horretan bizi izan du, lehen pertsonan, itsasoak eraginda hazi izanak ematen dion zapore bereziarekin Lurralde osoan hegoaldera begira dauden muinoen magaletan heltzen den mahatsaren bilketa.
Bizkaiko txakolin-upategiek esperientzia paregabeak eskaintzen dituzte, gastronomia eta natura konbinatzen dituztenak, ardo gazte eta frutadun hau sortzeko prozesu osoari jarraituz. Mahats-bilketa hasten da mahastietan, eta heltzen den upelak bisitatzen dira. Ondoren, ardo horien ñabardura guztiak eta beste bitxi gastronomiko batzuekin (arrainekin edo Idiazabalgo gaztarekin, esaterako) nola uztartu ikasi daiteke. Baina gure ardoaren sekretu guztiak ezagutzeko, Bakioko onena Txakolingunea - Txakolin Museora joatea da, Bizkaiko munduko enbaxadore onenetako batek mendeetan zehar izan duen historia eta bilakaera errepasatzeko.

Gastronomiaz eta Bizkaian irudikatzen duen guztiaz maiteminduta, Oihanak oso ondo daki beti aurkitzen dugula aitzakia on bat familiarekin edo koadrilarekin geratzeko eta bizitza eta konpainia ona ospatzeko.
-
Sukaldaritza tradizionala, belaunaldiz belaunaldi pasatu diren errezetekin, gure baserrietako generorik onena erabiltzean oinarritzen da, portuetan egunero deskargatzen diren harrapaketekin konbinatuta.
-
Naturaleza encendida - Itsasaldi
- uztailaren 6(a) · uztailaren 8(a)
- Bilbao
-
Udazkeneko planak
- irailaren 23(a) · abenduaren 21(a)
- Bizkaia
Cookien politika
Cookie propioak eta hirugarrenen cookieak erabiltzen ditugu analisi- eta pertsonalizazio-helburuetarako, hala nola, nabigazio-hizkuntza sekzionaturako. Informazio gehiagorako, kontsulta ezazu gure COOKIEN POLITIKA. Cookie guztiak onar ditzakezu KONFIGURATU klik eginez eta "Onartu" botoia sakatuta; edo cookie horiek konfiguratu edo horien erabilera baztertu dezakezu.
Cookien politika
Zer dira cookie-ak?
Cookie bat webgune jakin batzuetan sartzen zarenean zure ordenagailuan deskargatzen den fitxategi bat da. cookie-ek, besteak beste, erabiltzaile baten edo haren ekipamenduaren nabigazio-azturei buruzko informazioa biltzeko eta berreskuratzeko bidea ematen diote web orri bati. Barne hartzen duten informazioaren arabera eta ekipamendua erabiltzen den moduaren arabera, erabiltzailea ezagutzeko erabil daitezke.
bizkaia.eus webgunean nabigatzen duzunean cookie-ak erabiltzea onartuko duzu, atal honetan azaldutako baldintzetan.
Cookie motak
- Cookie teknikoak: erabiltzaileak webgune, plataforma edo aplikazio batean nabigatzea ahalbidetzen dute, baita horietan dauden aukera edo zerbitzu desberdinak erabiltzea ere; hala nola, trafikoa kontrolatzea eta datuak komunikatzea, saioa identifikatzea, sarrera mugatua duten ataletan sartzea, eskabidea osatzen duten elementuak gogoratzea, eskabide bat erosteko prozesua egitea, ekimen batean izena emateko edo parte hartzeko eskaera egitea, zabaltzeko bideoak edo soinua daukaten edukia gordetzea edo sare sozialen bidez edukiak partekatzea.
- Analisirako Cookie-ak: erabiltzaile kopurua zenbatzea ahalbidetzen dute, baita nabigazioaren neurketa eta analisi estatistikoa egitea ere. Horren helburua da eskura dauden zerbitzuak hobetzea. Propioak edo beste batenak izan daitezke.
- Pertsonalizatzeko Cookie-ak: erabiltzaileak zerbitzura sartzea ahalbidetzen dute, erabiltzailearen gailuan aurretik definitutako irizpide batzuen araberako ezaugarri orokor batzuekin; hala nola, hizkuntza, zerbitzura sartzeko erabiltzen den nabigatzaile mota, zerbitzura sartzeko erabiltzen duen eskualdeko konfigurazioa, eta abar.
- Publizitateko eta marketineko cookieak: erabiltzaileen jokabideari buruzko informazioa gordetzen dutenak. Nabigazio-ohituren ikuskapen jarraituaren bidez eskuratzen da informazio hori, eta Facebook/Twitteri (edo erabiltzen ari garenari) ahalbidetzen dio profil berezia sortzea eta iragarkiak horren arabera ematea.
Cookies-en iraupena
Saiorako Cookie-ak: erabiltzailea webgune batera sartzen den bitartean datuak bildu eta gordetzen dituzte. Informazioa gordetzeko erabiltzen dira, eskuarki, informazio hori gordetzeko interesa eskatutako zerbitzua behin emateko baino ez da (adibidez: erosteko orgatxoan dauden produktuen zerrenda).
Cookie iraunkorrak: datuek gailuan gordeta jarraitzen dute, eta horietara sartu daiteke eta horiek erabili cookie-en arduradunak definitutako aldi batean. Aldi hori minutu batzuetatik zenbait urtetara bitartekoa izan daiteke.
Cookies motak kudeatzailearen arabera
Ekipoa nork kudeatzen duen, zer domeinutik bidaltzen diren cookie-ak edo lortzen diren datuen arabera honako hauek bereiz ditzakegu:
- Cookie propioak: Bizkaiko Foru Aldundiak kudeatzen ditu.
- Cookie iraunkorrak: datuek gailuan gordeta jarraitzen dute, eta horietara sartu daiteke eta horiek erabili cookie-en arduradunak definitutako aldi batean. Aldi hori minutu batzuetatik zenbait urtetara bitartekoa izan daiteke.
Nola desaktibatu edo ezabatu daitezke cookie-ak?
Zure ordenagailuan instalaturiko cookie-ak baimendu, blokeatu edo ezaba ditzakezu zure ordenagailuan instalatuta dagoen nabigatzailearen aukeren konfigurazioaren bidez. Informazio gehiago izateko erabiltzen duzun nabigatzailearen konfigurazio-aukerak kontsultatzea aholkatzen da.
- Desaktibatu cookieak Chromen
- Desaktibatu cookieak Exploreren
- Desaktibatu cookieak FireFoxen
- Desaktibatu cookieak Safarin
- Desaktibatu cookieak Edgen
Cookie-ak desaktibatu edo ezabatzen badira baliteke bizkaia.eus webguneko zenbait funtzionaltasun ondo ez ibiltzea.
Cookie-ak visitbiscay.eus webgunean
Honako hauek dira www.visitbiscay.eus webguneak erabiltzen dituen cookie motak xehetasunez, helburuaren arabera, azalduta:
Izena | Mota | Helburua | Iraupena | Jabea |
---|---|---|---|---|
JSESSIONID | Cookie teknikoa | Saioa identifikatzea | Saioa | Bizkaiko Foru Aldundia |
LFR_SESSION_STATE | Cookie teknikoa | Saioa identifikatzea | Saioa | Bizkaiko Foru Aldundia |
COOKIE_SUPPORT | Cookie teknikoa | Adierazi ea erabiltzaileak aktibatuta daukan cookietarako laguntza | Urtebete | Bizkaiko Foru Aldundia |
pc_tecnicas_visitbiscay | Cookie teknikoa | Tekniken cookien blokeari buruzko onarpen/errefusatze lehentasunak jasotzea | Urtebete | Bizkaiko Foru Aldundia |
pc_analitica_visitbiscay | Cookie teknikoa | Analitiken cookien blokeari buruzko onarpen/errefusatze lehentasunak jasotzea | Urtebete | Bizkaiko Foru Aldundia |
pc_preferencias_visitbiscay | Cookie teknikoa | Lehentasunen cookien blokeari buruzko onarpen/errefusatze lehentasunak jasotzea | Urtebete | Bizkaiko Foru Aldundia |
pc_publicidad_visitbiscay | Cookie teknikoa | Publizitatea eta Marketinan cookien blokeari buruzko onarpen/errefusatze lehentasunak jasotzea | Urtebete | Bizkaiko Foru Aldundia |
_ga | Analisi-cookiea | Erabiltzaileak bereiztea | 2 urte | Google Analytics |
_gat | Analisi-cookiea | Eskaeren ehunekoa mugatzea | Minutu 1 | Google Analytics |
_gid | Analisi-cookiea | Erabiltzaileak bereiztea | Egun 1 | Google Analytics |
Idioma | Pertsonalizazio-cookiea | Erabiltzailearen hizkuntzarik gustukoena aukeratzea | Urtebete | Bizkaiko Foru Aldundia |
_fbp | Publizitatea eta Marketina | Webguneetan bisitak biltegiratu eta arakatzea | Urtebete | |
personalization_id | Publizitatea eta Marketina | Twitterreko esperientzia pertsonalizatzea | Urtebete |
- Mota
- Cookie teknikoa
- Helburua
- Saioa identifikatzea
- Iraupena
- Saioa
- Jabea
- Bizkaiko Foru Aldundia
- Mota
- Cookie teknikoa
- Helburua
- Saioa identifikatzea
- Iraupena
- Saioa
- Jabea
- Bizkaiko Foru Aldundia
- Mota
- Cookie teknikoa
- Helburua
- Adierazi ea erabiltzaileak aktibatuta daukan cookietarako laguntza
- Iraupena
- Urtebete
- Jabea
- Bizkaiko Foru Aldundia
- Mota
- Cookie teknikoa
- Helburua
- Tekniken cookien blokeari buruzko onarpen/errefusatze lehentasunak jasotzea
- Iraupena
- Urtebete
- Jabea
- Bizkaiko Foru Aldundia
- Mota
- Cookie teknikoa
- Helburua
- Analitiken cookien blokeari buruzko onarpen/errefusatze lehentasunak jasotzea
- Iraupena
- Urtebete
- Jabea
- Bizkaiko Foru Aldundia
- Mota
- Cookie teknikoa
- Helburua
- Lehentasunen cookien blokeari buruzko onarpen/errefusatze lehentasunak jasotzea
- Iraupena
- Urtebete
- Jabea
- Bizkaiko Foru Aldundia
- Mota
- Cookie teknikoa
- Helburua
- Publizitatea eta Marketina cookien blokeari buruzko onarpen/errefusatze lehentasunak jasotzea
- Iraupena
- Urtebete
- Jabea
- Bizkaiko Foru Aldundia
- Mota
- Analisi-cookiea
- Helburua
- Erabiltzaileak bereiztea
- Iraupena
- 2 urte
- Jabea
- Google Analytics
- Mota
- Analisi-cookiea
- Helburua
- Eskaeren ehunekoa mugatzea
- Iraupena
- Minutu 1
- Jabea
- Google Analytics
- Mota
- Analisi-cookiea
- Helburua
- Erabiltzaileak bereiztea
- Iraupena
- Egun 1
- Jabea
- Google Analytics
- Mota
- Pertsonalizazio-cookiea
- Helburua
- Erabiltzailearen hizkuntzarik gustukoena aukeratzea
- Iraupena
- Urtebete
- Jabea
- Bizkaiko Foru Aldundia
- Mota
- Publizitatea eta Marketina
- Helburua
- Webguneetan bisitak biltegiratu eta arakatzea
- Iraupena
- Urtebete
- Jabea
- Mota
- Publizitatea eta Marketina
- Helburua
- Twitterreko esperientzia pertsonalizatzea
- Iraupena
- Urtebete
- Jabea
Cookieak konfiguratzea
Jarraian kategoria ezberdinak erakutsiko dizkizugu, zeintzuetarako gure webguneak cookieak erabiltzen baititu. Zure aukeraketa pertsonalizatu dezakezu horiek onartuta edo ukatuta, horretarako dauden botoien bidez. Informazio gehiagorako, kontsulta ezazu gure COOKIEN POLITIKA.
-
Beharrezkoak dira gure webgunean nabigatzeko eta oinarrizko zereginetarako, webguneak behar bezala funtziona dezan.