Murgildu zaitez Bilbao Bizkaiko pintxoen tradizio gozoan.

Pintxoak: ehun urtetik gorako tradizioa

Bilbao Bizkaiako pintxoek mende bat baino gehiagoko istorioa dute. Sukaldaritzako maisulan txiki horiek janaria ogi-xerra txikitan zerbitzatzeko euskal tradizio luzearen ondorioz jaio zen. Euskal Herriko bizimodua, kultura adierazpen eta identitatea dira. Bilbao Bizkaian, pintxoen tradizioaren jatorria ezagutzeko, hainbat belaunaldi egin behar ditugu atzera, tabernek zapore eta aurkezpen konbinazio perfektuaren bila lehiatzen zirenean.

Jatorriz, “pintxo” terminoa “pinchar” hitzetik dator, izan ere, mokadutxo gozo horiek ogira eusteko txotx bat erabiltzen baitzen. Janaria bere tokian finkatzeko modu sinple gisa hasi zena sukaldaritza arte modu berezi bihurtu zen.

Zapore eta ehundura amaigabeak

Pintxoen ezaugarri liluragarrienetako bat haiek eskaintzen dituzten zapore eta ehundura aniztasun zabala da. Itsaski freskoak, haragiak parrillan erreta, gazta gozoak, barazki freskoak eta saltsa zaporetsuak, pintxoak prestatzeko sormenak ez du mugarik.

Pintxoak gosegarriak baino gehiago dira; artelan gastronomikoak dira. Kalitate handiko osagai freskoak eta xehetasunei jartzen zaien arreta handia dira mokadutxo hauek sortzeko gakoa. Aurkezteko modua ere zaporea bezain garrantzitsua da, eta pintxo bakoitza begiarentzat zein dastamenarentzat gozamena da.

Denon gustura

Bilbao Bizkaian pintxoen kultura arakatzea esperientzia berezia da. Sukaldaritzaren bidaia honetan, kostaldetik barnealdera joan gaitezke eskualdearen aniztasuna ezagutzen mokadu bakoitzean.

Pintxoak jateko modu tradizionala “poteoa” egitea da, hau da, tabernaz taberna joatea pintxo desberdinak dastatuz, eta tokiko edariak edanez, txakolina, ardoa edo sagardoa, esaterako.

Kostaldeko Lekeitio eta Bermeko herri ederretan, itsasoari begira dauden tabernek haren funtsa biltzen dute pintxoetan. Antxoa freskoak, arrain freskoa eta itsaski zaporetsuak tokiko zaporeekin elkartzen dira esperientzia berezia sortzeko, olatuen soinuak lagunduta.

Barnealdean, Gernika eta Durango bezalako tokietan, euskal tradizioa lurreko osagaiekin elkartzen da. Hemengo pintxoek Beasaingo odolostea, Idiazabalgo gazta eta Gernikako piperrak elkartzen dituzte, esaterako, eta eskualdearen nekazaritza aberatsa nabarmentzen duten zaporeak lortzen dituzte horrela.

Bilbao Bizkaia, pintxoen tradizio aberatsekoa, ospe handiko jomuga bihurtu da mundu mailan. Zaporeen aniztasunak, aurkezpenen sormenak eta pintxoek gizarte bizitzan duten garrantziak jateko esperientzia hau berezi egiten dute.

Tokiko gastronomia maite baduzu, zoaz Bilbao Bizkaiara eta murgil zaitez tabernetako janarien bidai zirraragarri honetan. Mokadutxo guztiak dira artelanak.