null #FoodLovers-entzako menu gaindiezina


Sekretua beti izan da eta izaten jarraitzen du gure baratzeetako eta itsasoko kalitate goreneko tokiko produktuak erabiltzea, eta mimoz prestatzea munduari bira eman dioten errezeta tradizional gozoak sortzeko. Errezeta-liburu tradizionalak plater gozoak ekarri ditu, hala nola hegaluze-marmitakoa, porrusalda, legatz-kokotxak, sardina erreak, antzinako trenbideetako langileek bezala putxera batean prestatutako babarrunak, pistoa Bilboko erara edo piperrada.

Bizkaiko sukaldeak egiten jakitearen emaitza dira gure sukaldaritza-kulturaren parte diren ezinbesteko saltsa tipikoak: saltsa berde xumea, arrain, baratxuri eta perrexil fumet bat, legatz on bat laguntzeko aproposa; piper txorizeroz egindako bizkaitar saltsa, arrainarekin zein haragiarekin ezin hobeto konbinatzen duena; txipiroi txikien  txipiroien saltsa beltza, txibi txiki horien tinta erabiltzen duena; eta pil-pil saltsa, oliba-olioa bakailaoaren zukuekin elkartzea, gure gastronomiako maisulana, izena prestatzen ari diren bitartean burbuilek ateratzen duten zaratari zor diona.

Gure sukaldaritza-tradizioarekiko eta Km. 0 produktuarekiko errespetuari Bizkaian berrikuntzarekiko sentitzen dugun grina gehitzen badiogu, emaitza munduko sukaldaritza sortzaileenetako bat besterik ezin zen izan. Goi-mailako gastronomiaren erreferenteak Michelin izarrekin aintzatetsitako jatetxeak dira, hala nola Andra Mari Galdakaon, familiaren errezeta-liburuan sustraitutako sukaldaritza modernoa prestatzen duena, edo Azurmendi Larrabetzun, sukaldaritzako sorkuntzan eta iraunkortasunean abangoardiako menuak dituena. Zornotzan, Boroak esperientzia paregabea eskaintzen du XV. mendeko baserri batean, Eneko jatetxeak Larrabetzun, bere proposamen gastronomikoa txakolinaren munduarekin uztartzen du, eta egurrarekin eta txingarrekin esperimentatzea da Atxondoko Asador Etxebarrik prestatzen duen teknika.

Bilbon, Minak gure lurraldeko produkturik onenak hautatzen ditu eta bere espresio gorenera eramaten ditu Itsasadarraren eta Alde Zaharraren parean. Ola ere han dago, merkatuan eta bere sukaldearen magian oinarritutako kartarekin. Nerua Guggenheim Bilbao titaniozko museo famatuan egiten du lan tradiziotik eta produktuak aukeratzetik abiatuta, eta bertatik gertu aurki daitezke gure kostaldeko sasoiko arrainen platerak, Zarateko sukaldeetan prestatuak, eta Bizkaiko goi-mailako sukaldaritzaren jatetxe aitzindarietako batek, Zortzikok, eskaintzen duen sukaldaritza-bidaia.

Baina foodiek gozatzeko plater gozoen eskaintza ez da amaitzen jatetxe ezagunenetan. Bilbao Bizkaia gourmet-entzako eta edonorentzat paradisu bihurtzen duena da lokal eta plateren aniztasuna ia infinitua dela. Tabernaz taberna Bilboko gune animatuenetan barna pintxoak jatera joatea aukeratu dezakegu, miniaturazko goi-sukaldaritzako bitxi txiki hauek dastatuz; omenaldi bat egin Zugaztietako meatzari-auzo zaharrean bere babarrun-jan eder bat, sakramentu guztiekin, nola ez, dastatu; gure herri arrantzaleetan itsasontziek deskargatutako arrain gustagarriak dastatu daitezke, esate baterako, Santurtzin sardina erreak edo antxoak Ondarroa edo Lekeitioko kaietan; eta hegaluze onenaz gozatzea Bermeon, beti txakolinarekin marinatua, Bizkaia osoan egiten den gure ardo gaztea, gertuko Urdaibaiko Biosferaren Erreserbako upategiak barne.

Oraindik hutsik geratzen bazaigu, jaki on orok gure gailurrik altuena den Gorbeiako Parke Naturaleko hegaletan bazkatzen duten latxa ardien esnearekin prestatutako Idiazabal jatorrizko deitura duen gazta on batekin amaitu behar du. Eta pertsona gozoenentzat, hatzak miazkatzeko gure alderik gozoena bezalakorik ez: Carolina nahastezina, merenge-dorrea, gorringoa eta txokolatea hostopilaren gainean; gurin-opila, bere gurin leunarekin  edozein gosaritan edo meriendan funtsezkoa dena; arroz-pastela, jada arroza ez daramana, krema baizik; eta Bilboko pastelgintzako pastel errusiar imitaezina, gozoki bat merenge labean eta gurin-kremarekin.