Saboreando la gastronomía de Bizkaia con Itziar Ituño
Un paseo por los restaurantes con estrella Michelin de Bizkaia de la mano de la actriz de 'La casa de papel'
Esta pasión que sentimos por la buena comida es tan contagiosa que ha conquistado el mundo. Tanto es así, que en Bizkaia contamos con 10 restaurantes reconocidos con una estrella Michelin, a los que se suma otro más, el Azurmendi, que ha obtenido el máximo galardón concedido por la prestigiosa guía que recoge los mejores restaurantes del mundo, las tres estrellas Michelin.
En Bizkaia estamos enamorados de nuestra gastronomía. Nos encanta ir de bar en bar y disfrutar con la vista y con el paladar de las barras llenas de pintxos, las pequeñas joyas de nuestra cocina; tampoco sabemos decir que no a saborear un buen bacalao al pil-pil, un marmitako, unas alubias con todos sus sacramentos u otras de nuestras muchas recetas tradicionales en los restaurantes de toda la vida; y nos entusiasma la idea de dar buena cuenta de un buen txuletón –de los de kilo–, o de un buen pescado recién traído de nuestros puertos, preparados con mimo en una sidrería o en un asador.
En Bizkaia estamos enamorados de nuestra gastronomía. Nos encanta ir de bar en bar y disfrutar con la vista y con el paladar de las barras llenas de pintxos, las pequeñas joyas de nuestra cocina; tampoco sabemos decir que no a saborear un buen bacalao al pil-pil, un marmitako, unas alubias con todos sus sacramentos u otras de nuestras muchas recetas tradicionales en los restaurantes de toda la vida; y nos entusiasma la idea de dar buena cuenta de un buen txuletón –de los de kilo–, o de un buen pescado recién traído de nuestros puertos, preparados con mimo en una sidrería o en un asador.
Somos, al mismo tiempo, "cocinillas" y gourmets, y nos gusta cocinar, probar nuevos sabores y elaboraciones, y hasta entablar acalorados debates sobre cuál es la mejor manera de preparar un buen pisto o en qué taberna se prepara la mejor tortilla de patata, y si es mejor con cebolla o sin ella.
Con esta forma de entender la gastronomía tan nuestra, con el respeto por la tradición, con los deliciosos productos locales que se producen en nuestros baserris –los caseríos tradicionales–, y con inclinación que tenemos a innovar y abrir nuevos caminos, es lógico que en Bizkaia haya surgido una nueva gastronomía, que aúna alimentos de primera calidad y los sabores de toda la vida con las técnicas culinarias más vanguardistas, todo ello preparado con auténtico cariño. Como afirma Itziar Ituño, la famosa 'Lisboa' de la serie 'La casa de papel', "El éxito de la gastronomía vasca es mezclar los sabores tradicionales con la innovación". Y cualquier persona que quiera descubrir los sabores de nuestra cocina y se acerque a degustar los manjares que preparan en nuestros restaurantes podrá comprobarlo.
Esta pasión que sentimos por la buena comida es tan contagiosa que ha conquistado el mundo. Tanto es así, que en Bizkaia contamos con 10 restaurantes reconocidos con una estrella Michelin, a los que se suma otro más, el Azurmendi, que ha obtenido el máximo galardón concedido por la prestigiosa guía que recoge los mejores restaurantes del mundo, las tres estrellas Michelin.
El restaurante Azurmendi, ubicado en Larrabetzu, ha logrado sus tres estrellas uniendo tradición y vanguardia, y apostando por la sostenibilidad de su cocina bajo la batuta de Eneko Atxa. La creatividad, la defensa de la naturaleza y de la cultura vasca en su labor diaria, y el uso y recuperación de las especies autóctonas como ingredientes de sus platos se dan la mano en un restaurante con una cocina única que también ha sido reconocido con una estrella verde Michelin en reconocimiento por su trabajo aunando la gastronomía y el respeto por el medio ambiente. También en Larrabetzu, se encuentra Eneko, otro restaurante de este chef, que presenta su propuesta gastronómica y el mundo del txakoli con una cocina realizada en directo conservando los mismos valores que el Azurmendi.
Uno de los iconos del nuevo Bilbao, el Museo Guggenheim, es el escenario donde tiene lugar la magia del Nerua, que de la mano de Josean Alija ofrece una creativa cocina basada en los productos locales de temporada. Muy cerca del museo, en pleno centro de Bilbao, el restaurador Fernando Canales ha conseguido una estrella con su nuevo proyecto, el Atelier Etxanobe, todo un viaje culinario de una de las referencias de nuestra cocina.
El Zortziko, en la céntrica Alameda Mazarredo del Ensanche bilbaino, es otro de los lugares de referencia para disfrutar de la mejor cocina desde que Daniel García iniciase esta experiencia gastronómica hace 30 años, todo un clásico que mantiene su vigencia; el Zarate, por su parte, apuesta por la tradición y el pescado de los puertos locales como base para la innovación en los platos que Sergio Ortiz de Zárate ofrece en las mesas de su restaurante en la concurrida calle Pozas de Bilbao.
En el Casco Viejo se encuentra el Ola, la propuesta de Martín Berasategui en Bilbao, con una carta con personalidad propia pero que mantiene la excelencia del conocido chef. Al otro lado de la Ría, y con vistas al Mercado de La Ribera y a la iglesia y el puente de San Antón se puede disfrutar de los innovadores platos creados por Álvaro Garrido a partir de una materia prima seleccionada en el restaurante Mina.
La filosofía del Asador Etxebarri de Atxondo, con Víctor Arguinzóniz a la cabeza, se basa en la experimentación con la ancestral técnica del fuego, combinando leña y brasas para preparar unos platos inolvidables. El restaurante Andra Mari, en manos de Zuriñe García, se encuentra en Galdakao. Basa su carta en la tradición, en este caso en las recetas tradicionales de Bizkaia, pero con el toque de modernización que ha desarrollado a partir del recetario familiar Roberto Asúa. Un caserío del siglo XV en Amorebieta acoge el Boroa, que ofrece una cocina delicada que recoge las raíces en la gastronomía tradicional vasca y las trae al siglo XXI.
Para disfrutar de verdad de Bizkaia hay que sentarse a la mesa de sus restaurantes y dejarse llevar por nuestros sabores. ¡Buen provecho!
-
Naturaleza encendida - Itsasaldi
- 6 july · 8 july
- Bilbao
-
Autumn plans
- 23 september · 21 december
- Bizkaia
Cookies policy
We use proprietary and third-party cookies for analytical and customisation purposes, such as choosing the language in which to display the website. For more information, please consult our COOKIES POLICY. You can accept all cookies by clicking “Accept” or configure/reject the use of cookies CONFIGURE.
Cookies policy
What is a cookie?
A cookie is a file that is downloaded to your device when accessing certain websites. Among other features, cookies allow a website to store and recover information about the browser habits of a user or of its equipment and, depending on the information contained and the way in which you use your equipment, they can be used to recognise the user.
When browsing visitbiscay.eus, you will be consenting to the use of the cookies as per the terms contained herein.
Types of cookies
- Technical cookies: These cookies allow the user to browse a website, platform or application and use the different web options and services, such as controlling traffic and data communication, identifying the sessions, accessing parts with restricted access, recalling aspects of an order, performing the process to purchase an order, processing the application to register or take part in an event, using security features while browsing, storing content for the purpose of broadcasting videos or sound, or sharing content via social networks.
- Analysis cookies: these cookies allow the number of users to be quantified and are used to measure and analyse the browsing in order to improve the services made available. They can be own or third-party cookies.
- Customisation cookies: these cookies allow the user to access the service with some general predefined characteristics according to a series of criteria in the device of the user, such as the language, type of browser used to access the service, the regional configuration from where the service is accessed, etc.
- Advertising and marketing cookies: store information on user conduct obtained through continuous observation of their browser habits, which allows Facebook/Twitter (or wherever we us this) to create a specific profile when making adverts according to said profile.
Duration of the cookies
Session cookies: They collect and store data while the user accesses a website. They are usually used to store information that only needs to be kept to provide the service requested on a single occasion (for example: list of products in a shopping trolley).
Persistent cookies: The data continues to be stored in the device and can be accessed and processed during a period defined by the cookie manager. That period can range from a few minutes to several years.
Types of cookies according to the manager
Depending on who manages the equipment or domain from where the cookies are sent and who processes the data obtained, cookies can be divided into:
- Own cookies: they are managed by the Provincial Council of Biscay
- Third-party cookies: these are managed by another entity, which processes the data obtained through cookies. Google Analytics cookies are used on this web page – a web analytics service developed by Google, which allows web page browsing to be measured and analysed and Facebook cookies to store information to measure and optimise advertising campaigns. You will be able to see cookies from both services on your web browser.
How can I disable or delete the cookies?
You can allow, block or delete the cookies installed on your equipment by configuring the browser options installed on your device. You should check the configuration options of your web browser for further information.
- Deactivate Cookies in Chrome
- Deactivate Cookies in Explorer
- Deactivate Cookies in Firefox
- Deactivate Cookies in Safari
- Deactivate Cookies in Edge
If you disable or delete the cookies, some features of visitbiscay.eus may not operate correctly.
Cookies on visitbiscay.eus
The type of cookies used on visitbiscay.eus is set out below, according to their purpose:
Name | Type | Purpose | Length | Manager |
---|---|---|---|---|
JSESSIONID | Technical | Session identifier | Session | Provincial Council of Biscay |
LFR_SESSION_STATE | Technical | Session identifier | Session | Provincial Council of Biscay |
COOKIE_SUPPORT | Technical | Indicate whether the user has the cookie support activated | 1 year | Provincial Council of Biscay |
pc_tecnicas_visitbiscay | Technical | Choose your preferences for acceptance of the block of technical cookies | 1 year | Provincial Council of Biscay |
pc_analitica_visitbiscay | Technical | Choose your preferences for acceptance/rejection of the block of analytical cookies | 1 year | Provincial Council of Biscay |
pc_preferencias_visitbiscay | Technical | Choose your preferences for acceptance/rejection of the block of preferential cookies | 1 year | Provincial Council of Biscay |
pc_publicidad_visitbiscay | Technical | Choose your preferences for acceptance/rejection of the block of advertising and marketing cookies | 1 year | Provincial Council of Biscay |
_ga | Analysis | To distinguish users | 2 years | Google Analytics |
_gat | Analysis | To limit the percentage of requests | 1 minute | Google Analytics |
_gid | Analysis | To distinguish users | 1 day | Google Analytics |
Idioma | Customisation | Select the language preferred by the user | 1 year | Provincial Council of Biscay |
_fbp | Advertising and marketing | Store and track visits to web sites | 1 year | |
personalization_id | Advertising and marketing | Personalise your Twitter experience | 1 year |
- Type
- Technical
- Purpose
- Session identifier
- Length
- Session
- Manager
- Provincial Council of Biscay
- Type
- Technical
- Purpose
- Session identifier
- Length
- Session
- Manager
- Provincial Council of Biscay
- Type
- Technical
- Purpose
- Indicate whether the user has the cookie support activated
- Length
- 1 year
- Manager
- Provincial Council of Biscay
- Type
- Technical
- Purpose
- Choose your preferences for acceptance of the block of technical cookies
- Length
- 1 year
- Manager
- Provincial Council of Biscay
- Type
- Technical
- Purpose
- Choose your preferences for acceptance/rejection of the block of analytical cookies
- Length
- 1 year
- Manager
- Provincial Council of Biscay
- Type
- Technical
- Purpose
- Choose your preferences for acceptance/rejection of the block of preferential cookies
- Length
- 1 year
- Manager
- Provincial Council of Biscay
- Type
- Technical
- Purpose
- Choose your preferences for acceptance/rejection of the block of advertising and marketing cookies
- Length
- 1 year
- Manager
- Provincial Council of Biscay
- Type
- Analysis
- Purpose
- To distinguish users
- Length
- 2 years
- Manager
- Google Analytics
- Type
- Analysis
- Purpose
- To limit the percentage of requests
- Length
- 1 minute
- Manager
- Google Analytics
- Type
- Analysis
- Purpose
- To distinguish users
- Length
- 1 day
- Manager
- Google Analytics
- Type
- Customisation
- Purpose
- Select the language preferred by the user
- Length
- 1 year
- Manager
- Provincial Council of Biscay
- Type
- Advertising and marketing
- Purpose
- Store and track visits to web sites
- Length
- 1 year
- Manager
- Type
- Advertising and marketing
- Purpose
- Personalise your Twitter experience
- Length
- 1 year
- Manager
Configure cookies
We show you hereinbelow the different categories of cookies that our web page uses. You can personalise your choice by accepting or rejecting these categories through the buttons enabled to that end. For more information, consult our COOKIES POLICY.
-
These are needed to allow browsing on our website and for basic tasks related to correct website operation.